Hello's nieuws en actualiteiten

Wij houden je op de hoogte van nieuws rond Hello's, maar geven je ook updates over nieuws uit onze branche. Lees hier over demo's, events, ons nieuws en inspirerende blogs.

De ABCD-methodiek

Gebruiken jullie ook steeds meer vragenlijsten om de aanwezige capaciteiten en vaardigheden van wijken in kaart te brengen? Hoe breng je een wijk samen? Bij onze klanten horen we regelmatig dat ze werken met de ABCD-methodiek. Wij werden nieuwsgierig en zijn er meer over gaan lezen. Wellicht is de ABCD-methodiek ook inspirerend voor jouw organisatie!

Wat is de ABCD-methodiek?

De ABCD-methodiek, oftewel Asset-Based Community Development, is een benadering die zich richt op het versterken van gemeenschappen door de focus te leggen op hun sterke punten in plaats van op hun zwaktes. Dit concept is ontwikkeld door John McKnight en Jody Kretzmann in de jaren '80 en is sindsdien een populaire benadering geworden voor gemeenschapsontwikkeling over de hele wereld.

De ABCD-methodiek is gebaseerd op het idee dat gemeenschappen vol zitten met verborgen of onderbenutte hulpbronnen die kunnen worden aangewend voor hun eigen ontwikkeling. Het doel is om de krachten en capaciteiten van een gemeenschap te identificeren, in kaart te brengen en vervolgens te mobiliseren om verandering teweeg te brengen. Het draait om het betrekken van bewoners en lokale leiders bij het bepalen van hun eigen behoeften en oplossingen.

Basisprincipes van de ABCD-methodiek

1. Focus op sterktes: Hierdoor helpt het gemeenschappen eigenaar te worden van hun eigen ontwikkeling.

2. Netwerken en samenwerking: Het bevordert de samenwerking tussen verschillende groepen binnen de gemeenschap, zoals lokale organisaties, bedrijven en individuen.

3. Leren door doen: Het moedigt aan om zelf initiatieven te ontwikkelen en uit te voeren. Dit bevordert ook een gevoel van zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid.

4. Onderzoek naar lokale middelen: Dit omvat zowel materiële als immateriële middelen, zoals vaardigheden van inwoners, natuurlijke hulpbronnen, infrastructuur en sociale netwerken.

Voordelen van de ABCD-methodiek

1. Duurzame verandering

2. Verhoogde betrokkenheid

3. Kostenbesparing

4. Positieve impact op welzijn

Aanpak van de ABCD-methodiek

De ABCD-methodiek kent een opbouw in 5 stappen:

1. In kaart brengen van aanwezige capaciteiten en vaardigheden in de wijk aan de hand van een uitgebreide vragenlijst

2. Bouwen aan relaties tussen de bronnen in een wijk

3. Activeren van een wijk rond economische ontwikkelingen en een communicatienetwerk

4. Samenbrengen van de wijk rond een visie en een plan met als doel het oplossen van concrete problemen, gericht op de lange termijn

5. Op zoek gaan naar steun van buiten

Bron: Methodebeschrijving ABCD, Databank Effectieve sociale interventies

Toepassingen van de ABCD-methodiek in het sociaal domein

In het sociaal domein wordt de methodiek toegepast om gemeenschappen te betrekken bij het aanpakken van sociale problemen, zoals armoede, werkloosheid en gezondheidszorg.

De ABCD-methodiek is een krachtig hulpmiddel voor gemeenschapsontwikkeling dat zich richt op de sterke punten en capaciteiten van een gemeenschap. Door de focus te leggen op wat goed gaat en bewoners actief te betrekken, kunnen gemeenschappen duurzame verandering teweegbrengen en hun eigen toekomst vormgeven. De ABCD-methodiek biedt een effectieve en inspirerende benadering voor het versterken van gemeenschappen.

 

 

Wat Hello’s kan betekenen voor de ABCD-methodiek

1. Inzicht geven in de lokale hulpbronnen 

2. Overzichtelijke rapportages waarbij sterkte punten uit de gemeenschap zichtbaar worden

3. Voortgang en initiatieven bijhouden en meten

4. Bevorderen van de onderlinge communicatie

Door gebruik te maken van het registratie- en rapportagesysteem Hello’s Online kan de ABCD-methodiek effectiever worden toegepast. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van de vacaturebank Hello’s Connect, waardoor vraag en aanbod makkelijk bij elkaar gebracht kan worden.

 

 

Dinsdag 21 mei Demo buurtbemiddeling

Op dinsdag 21 mei van 11:00 uur tot 12:00 uur geven wij een online demo voor buurtbemiddelingsorganisaties die interesse hebben in Hello's.  Meld je aan door een mail te sturen naar: support@hellos.nl. Tot dan!

Dinsdag 28 mei Demo Hello's Connect

Op dinsdag 28 mei van 10:00 uur tot 11:00 uur geven wij een online demo over Hello's Connect, de online vacaturebank. Meld je hiervoor aan door een mail te sturen naar: hello@hellos.nl

Dinsdag 25 juni Demo Hello's voor bibliotheken

Op dinsdag 25 juni van 10:00 uur tot 11:00 uur geven wij een online demo voor bibliotheken die interesse hebben in Hello's Online en Hello's Connect. Meld je hiervoor aan door een mail te sturen naar: hello@hellos.nl. Tot dan!

Vraag hier onze brochure aan